Kan modebloggare kritisera?

De fyra senaste säsongerna av Balmain. Från vänster: v/s 09, f/v 09, v/s 10, f/v 10. Jag ser en uppenbar möjlighet att kritisera här.

De fyra senaste säsongerna av Balmain. Från vänster: v/s 09, f/v 09, v/s 10, f/v 10. Jag ser en uppenbar möjlighet att kritisera här.

En av de kanske främsta debatterna som verkligen rör modebloggare (och inte ”modebloggare”, utan de verkligt seriösa, modekunniga bloggarna) är huruvida de har något journalistiskt tänk. Kan de kritisera en bransch som de själva blivit (eller vill vara) en del av? Törs de såga en designer, eller är de för rädda att tappa det lilla fotfäste de fått i branschen?

Det här har diskuterats en del på sistone, bland annat gav en veckopanel i Dagens Media sedan Martin Schori anledning att skriva en debattartikel i frågan.

Men faktum är att jag tycker att det finns anledning att fråga sig om det verkligen är modebloggarna som ska bära ansvaret för att det saknas kritik? Amerikanska Style.com recenserar visningar med hjälp av bland andra Sarah Mower (”Decarnin’s short and tight paillette-smothered dresses kept the faith with the big-shouldered silhouette he’s made a signature for several seasons—actually, one too many.”), liksom Cathy Horyn (”I found Prada very disappointing tonight.”) och Suzy Menkes (”In her deft play on womanhood and seduction, Miuccia Prada has rarely put a foot wrong. But this time she took a tumble as obvious as the unfortunate model, whose figure, folding up like a pipe cleaner as she hit the concrete floor, made even the most seasoned fashionista squirm.”).

Men i Sverige är visningsrecensioner, av såväl svenska som utländska visningar, sorgligt sällsynta. Rodeo har med sin nya, ambitiösa webbsatsning börjat recensera i liten skala, vilket är ett stort steg framåt. Det enda kruxet är väl att det är just modebloggare (som iofs numera jobbar i branschen, men ändå) som recenserar och det skulle behövas tyngre röster också för att modekritik ska bli mer etablerat i Sverige.

Vem blir den första att anlita Susanne Ljung, Salka Hallström-Bornold, Daniel Björk, Göran Sundberg, Susanna Strömquist, Maria Ben Saad eller någon annan av Sveriges relativt få men skickliga modejournalister att faktiskt recensera alla visningar på allvar? Och om de får frågan – vill de? Det kan ju faktiskt straffa sig att göra som man vill.

Annonser

Ett svar till “Kan modebloggare kritisera?

  1. Ping: Modebloggarna och kritiken « Dagens outfit – och andra inlägg i modebloggsdebatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s