Hur man INTE gör i bloggvärlden

Saxat från Modette.

Saxat från Modette.

Att vårda sina besökare är A och O på nätet, det kan nog alla som jobbar med digitala medier skriva under på. Att lansera en sajt är värt en försening om det betyder att man hinner hitta de fyra sista buggarna som kan skrämma iväg besökarna till exempel.

Och så har vi då det spännande fenomenet med relanseringar. Att göra om formen till exempel, kan bli ödesdigert. När jag jobbade på Shortcut gjorde vi om utseendet på sajten, men backade tillbaka till den gamla formen när proteststormen blev långt större än vi trodde. (Den nya orange formen upplevdes för fritidsbetonad för Shortcuts besökare som surfade på arbetstid, vilket gjorde att vi tog tillbaka den gamla gråblå.) Några år senare, efter att jag slutat, gjordes sajten om helt och hållet – och tvärdog över en natt. Man backade inte, och fick inte heller tillbaka besökarna. Vad som var fel den gången? Användarvänligheten – man kan inte kräva att det som tidigare tog ett klick plötsligt ska ta fyra. Nu är den relanserad ännu en gång, men går det att locka tillbaka besökarna?

Modette startades av mig och Egmont Tidskrifter i början av 2007 som både tidning och sajt, och när tidningen lades ner samma höst levde sajten vidare. Jag lämnade Modette för ganska precis ett år sedan för att frilansa, men har förstås följt vad som hänt med den sedan dess. Nyligen stod det klart att Nyheter24 köpt sajten, vilket jag initialt tänkte kunde bli bra – alla förändringar är inte av ondo. Men idag fick jag se texten ovan på Modette, och jag kan nästan garantera att den nya satsningen får börja från scratch istället för att ”ärva” Modettes nuvarande 20 000 unika i veckan. För att ge besökare, som i vissa fall varit sajten lojal i tre år, ganska precis två dygn att rädda sina bloggar (för övrigt genom att kopiera ett inlägg i taget) är precis hur man INTE ska göra i bloggvärlden. Bloggar är som dagböcker, och att förkunna att man tänker släcka dem nästan utan förvarning är ungefär som att tända eld på bokhyllan där dagböckerna står. Nyheter24 tröstar med att man kan starta nya bloggar på nysatsningen Next in fashion – men vem skulle nappa på det erbjudandet om ägarna inte bryr sig mer om sina medlemmar än att de kan kasta åratal av arbete i sjön när det passar dem?

Update: En viss lyhördhet kan uppfattas hos Nyheter24 – idag har tiden förlängts med en vecka:

Nytt meddelande på Modette.se.

Nytt meddelande på Modette.se.

Annonser

One response to “Hur man INTE gör i bloggvärlden

  1. Oförskämt är ordet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s