Paneldiskussion på M2-dagen

M2-dagen på Handelshögskolan.

M2-dagen på Handelshögskolan.

Igår satt jag, Olof Enckell/Manolo och Johan Hurtig/Sofis mode Man i en skinnsoffa i Handelshögskolans Rotunda för att diskutera ”Fashion in Social Media”. Förutom att upplägget inte var det gynnsammaste – att hålla en paneldebatt i samma lokal som studenterna minglar runt och pratar med diverse representanter betyder att fokuset är en smula splittrat – så blev det en rätt bra diskussion om hur PR-byråerna bearbetar bloggar, hur modebranschen förändrats i takt med nätets ökade inflytande och var dagens samtal om mode förs.

Men mest intressant blev egentligen vårt ”privata” snack innan panelen ens börjat och på den efterföljande lunchen där vi diskuterade skillnaden mellan hur män och kvinnor ser på mode och trender och inte minst hur de olika könen vill ha sin modebevakning på nätet. Vi konstaterade att slit-och-släng-mentaliteten är betydligt mer utbredd bland kvinnor medan män förväntas investera i den perfekta tweedkavajen som ska hålla i många, många år. Att män vill nörda ner sig i mode (axelsömmar, skinnkvaliteter, snitt och hantverk) medan kvinnor är mer benägna att köpa något som helt enkelt bara är ”fint”. Och att det i sin tur innebär att kvinnors stil är mer trendinfluerad medan män generellt väljer en stil och håller sig till den.

Det låter kanske lite hårt mot oss kvinnor, men å andra sidan slår vi männen definitivt på fingrarna när det kommer till trendkoll på längre sikt. När nästa säsongs kollektioner presenteras på världens fashion weeks vill kvinnor generellt ha trendrapporter, bildflöden, direktrapporteringar i samma ögonblick som det händer för att ha koll medan männen (för att generalisera förstås) är intresserade av mode här och nu – ”vad ska jag ha för vårjacka för att vara rätt?” – och struntar i nästa säsong så länge den inte är aktuell. Det tyder på att kvinnor i högre grad intresserar sig för vad som faktiskt händer i modebranschen.

Lite festligt också att sitta i en panel om mode och modebloggar och vara i minoritet som kvinna – jag föreställer mig att det är ganska sällsynt fortfarande.

Annonser

One response to “Paneldiskussion på M2-dagen

  1. Hej! Kul att det blev en bra debatt och diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s